Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 

Pegasus Media webcastPegasus Media webcast

Webcast - suora verkkolähetys - livevideo

Webcast tarkoittaa internetin kautta tehtävää videolähetystä, siis periaatteessa kyse on suorasta "TV-lähetyksestä" internetissä. Tyypillisesti sen avulla kasvatetaan tilaisuuteen osallistuvien määrää siten, että tapahtuman seuraaminen on mahdollista omalla tietokoneella, matkapuhelimella tai muulla päätelaitteella. Etäyleisö voi myös osallistua tilaisuuteen ja esittää kysymyksiä chat-ikkunan kautta. Lähetys jätetään yleensä tallenteena verkkoon, jolloin se katsottavissa myös myöhempänä ajankohtana.
 
Lähetys voidaan tehdä tilaajan omalle YouTube tai Facebook-tilille. Jos halutaan käyttöön parempia yksityisyyden suojausmenetelmiä, on tarjolla erilaisia kaupallisia palveluntarjoajia.
 


Pegasus Median Webcast-tuotannoissa perusvaihtoehdot ovat

 
Yhden kameran lähetys - kamera kuvaa esiintyjää / esiintyjää ja valkokangasta / tapahtumaa. Kameran kuva lähetetään sellaisenaan verkkoon. Valkokankaan diaesitys voidaan vaihtoehtoisesti välittää lähetykseen digitaalisesti erillisessä ikkunassa.
 
Kahden kameran lähetys - Miehitetty kamera kuvaa esiintyjää ja miehittämätön kamera esimerkiksi  yleiskuvaa tilanteesta. Kuvausryhmän toinen henkilö ohjaa lähetystä, valitsee lähetettävän kuvan ja lisää lähetykseen tekstityksiä/nimiplansseja tarpeen mukaan.

Tietoa ja muutamia vinkkejä webcast-lähetystä varten

 
Paras vaihtoehto lähetykseen on kiinteä nettiyhteys. Kuvaustiimin edustajan käynti kuvauspaikalla ja nettiyhteyden nopeuden mittaaminen tehdään mahdollisuuksien mukaan aina ennen lähetyspäivää.

Kuvaustiimin olisi hyvä päästä lähetyspaikalle noin pari tuntia ennen lähetyksen alkua.
 
Diaesitykset olisi hyvä olla 4:3 kuvasuhteella. Näin on helpompi asemoida erillinen kuva diaesityksestä ja kuva esiintyjästä lähetysikkunaan.
 
Esiintyjien olisi hyvä välttää erittäin pienikuvioisten (viivoitus, ruudut) vaatteiden käyttöä esiintymistilanteessa.
 
Jos lähetyksessä käytetään chat-ikkunaa, on suositeltavaa että sen seuraamisen hoitaa tilaaja. Näin kysymykset ja kommentit voidaan parhaiten arvioida ja välittää ne oikeille henkilöille lähetyksen aikana vastattavaksi.
 
Webcastin tekeminen on tilaajalle helppoa. Kaikki tekniikka hoidetaan Pegasus Median toimesta, joten tilaajan tehtävä on pitää huolta lähinnä siitä, että tilaisuus etenee muuten suunnitelmien mukaisesti.

Pegasus Media webcastPegasus Media webcast

Esimerkki webcast-tuotannosta: Onnettomuustutkintakeskuksen tiedotustilaisuus 3.1.2019.